FOUNDATION CENTRE, CEPT

Ahmedabad, Gujarat

The Foundation Centre was built with the support of the Ben Lilavati Lalbhai Trust and a generous grant from then Rajesh Brahmabhatt Family who graciously funded the Lecture Hall.  There are six studios and six classrooms accommodating three hundred students. Echoing the School of Architecture next door, there are ground level open studios and discussion areas flowing under the building, linking the iconic grass hillock to the inner courtyard formed by the studios and the lecture hall, that will seat 450 participants. These facilities are supported by administrative and utility areas.

The Foundation Centre responds to its location next to the iconic School of Architecture through its materials pallet of exposed brick and concrete, its spatial connections to the landscape, employment of the same floor to floor heights and studio widths. The generous promenade linking the university entrance to the Foundation Centre is terminated by a double height foyer. Murals and artwork created are cast in concrete slabs and walls. The concrete ceilings are exposed concrete jack-arches, reflecting the traditional architecture of Ahmedabad.

LocationAhmedabad, Gujarat

Built Up Area5000 sq m

Site Area

Completionongoing

Client

CEPT University

Prime Contractor

PSP Projects

Services

Anal Shah (Structural Designer)

Ismet Patel (Furniture Designer)

Pramod Singh (MEP Consultant)

Ravi & Varsha Gavandi (Landscape Architects)

Photos

Design Team

Christopher Charles Benninger

Shivaji Karekar

Neeraj Nijampurkar

Awards