SUZLON ONE EARTH GLOBAL CORPORATE HEADQUARTERS

Pune, Maharashtra, India

Suzlon Energy Limited is a leading wind energy company based in Pune, India. With sustainability as their product they pledged to create the greenest office campus in India. Living the motto of the company, ‘powering a greener tomorrow,’ the design exclusively employed non-toxic and recycled materials. Water, energy, air, sewerage and trash are all sustainably managed on site. No sewerage, wastewater or trash is removed from the site and all are recycled within it.

Covering about one hundred thousand square meters of built-up area on ground plus two levels, on a 10.4 acres urban site, the project achieved international LEED Platinum and Indian TERI GRIHA top certifications, with 8% of its annual energy generated on-site through photovoltaic panels and windmills, at an incremental cost of about eleven percent. At the time of completion there were no other campuses in India with this level of certification, on-site renewable energy, at this level of cost efficiency. With an off-site wind energy farm supplying ninety-two percent of the potential four megawatt energy consumption, the campus is a net zero energy project!

The only instructions to the architect were to create a high technology, global campus, in which the visitor would feel they were in India. The strategy derives its inspiration from historical campuses like Fatehpur Sikri and the Meenakshi Temple complex in Madurai. The concept took the shape of a land scraper, opposing the idea of a skyscraper! It is a counter blast to “the glass box.”

A series of served and server spaces were conceptualized, allowing adaptability, suitable to the transformational nature of evolving business patterns. The served spaces cover a major share of the campus, where people work accommodating flexible modular walls and furniture systems. These are served by more static cores housing wet areas, vertical utility ducts, fire stairs, elevators, entry and reception areas, that will not change over time. “Modules” were employed, like the silo fire stairs; the benchmark glass cylinder ventilation chimneys, and the 8.4 by 8.4 meter structural modules that could be used like a Lego set, and moved about in one’s mind to create internal and external spaces. Aluminum louvers act as a protective skin allowing daylight and cross ventilation. A generic strategy was to provide seventy-five percent of the workstations with daylight and external views making the inhabitants sensitive to seasons, weather conditions and the time of day. All work areas have operable fenestration allowing cross ventilation when desired.

Photovoltaic panels form the ceiling of the learning center atrium, sheltering a traditional reflective pool, tempering the microenvironment of the center in addition to soothing aesthetic sensibilities.  Throughout the landscape, traditional channels carry water to the Crescent Reflecting Pool, resting at the lower basement level, around which the curved dining area opens visually onto the cascade of water falls feeding the pool.  A traditional stepped wall gives rhythm to the water movement. This large water body in the central court gifts evaporative cooling to this central lower court. All the external landscaped areas are visually integrated into the indoor spaces along the perimeter of the building bringing fresh air, greenery and natural light into the work areas.

The design process started with a premise of creating a central gathering space, or Brahmasthan, with the sky as its ceiling, offering visual access to extensive gardens from everywhere. The fabric of the green spaces and water elements is interwoven into the built fabric so one’s sight lines continually meet the out of doors.  The anchoring visual element is the stone Deepstambh, a traditional Indian pillar of oil lamps, set in the center of the Crescent Reflecting Pool. Sight lines from all directions converge at the Deepstambh, making it the focal element of this organic composition. The central garden plaza, on a podium over parking and utilities, encourages interaction and discussion amongst the 2,300 colleagues, providing an iconic memory point for all who visit the campus.

The building employs a complex building management system that monitors energy, lighting, temperatures, and occupancies of various areas and the efficient running of systems. The project strategy included a mandate for standard sizing to reduce construction wastes, achieving a ceiling of three percent wastage. Incorporating green principles in the planning and design stage of the campus, strategic investments in high-tech energy efficient technologies, and overall optimization of materials and resources has confirmed that it is possible create green buildings in a cost effective manner without compromising on features, finishes, or utility.

 

LocationPune, Maharashtra, India

Built Up Area75,825 Square Meters

Site Area10.4 Acres

Completion2009

Client

Tulsi Tanti, CMD, Suzlon Energy Limited

Prime Contractor

Vascon Engineers Ltd.

Services

Structural Design : Dr. Santhosh ,Vastech

Landscape Design : Ravi & Varsha Gavandi Landscape Architects, Pune

Interior Design : Space Matrix in association with Manish Banker, Tao Architects, Pune, India

Project Concieved and Managed by :  Jitendra Tanti, Jitesh Donga, Shimon Samuel.

Construction Management : Knight Frank, India

Branding and Experience : Elephant Design and Strategy

Green Building Consultants : Environmental Design Solution, New Delhi

Photos

Ramprasad Akkisetti and Deepak Kaw

Design Team

Prof. Christopher Benninger, Jagdeesh Taluri, Daraius Choksi, Rahul Sathe, Madhu Ambidi, Visharad Sharma, Shubhankar Nag, Mansi Sahu

Awards