SAVITRIBAI PHULE PUNE UNIVERSITY MASTERPLAN

Pune, Maharashtra, India

With the campus that is more than 150 years old, Savitribai Phule Pune University (SPPU) is one of the premier universities in India. Spread over 460 acres, the University is symbolically identified with the Main Building, a monumental structure with beautiful architecture, which was the Governor’s residence in the British era. The University was formed in year 1948 and the beautiful campus was allocated to the University in 1950.

The proposed Master Plan for the Savitribai Phule Pune University campus provides a vision and clear action plan for the physical development of the campus and outlines a plan for its future. The Master Plan study includes an analysis and understanding of the existing campus, and establishes the nature and degree of development required to support the goals and objectives of the University’s mission for its future.

The Master Plan takes shape along the urban design principles like pedestrian friendly campus, emphasis on green transport, preservation of natural assets, integration of open space into the development, preservation of built heritage, land use zoning, and density distribution to achieve increasing area requirements.

The existing main entry at the University junction is proposed as a pedestrian entrance and a new vehicular entrance is proposed from Aundh Road which opens out to the view of the Main Building. This entry celebrates the monumentality of the Main building and at the same time enables smoother movement within and outside the campus. Proposed peripheral loop road carries the major vehicular circulation, while the internal non-motorized network carries the pedestrians, cyclists and electric buses. This system would result in freeing the internal zones of the campus from vehicular movement and open out the entire core zone for open space development and safe movement. The open space framework majorly revolves around preserving and enhancing the natural greens of the campus and developing new open spaces in response to these assets. The open space theme also focusses on creating student friendly, interactive and learning environment, which is an essential characteristic of an educational institute. The existing broken network of natural storm water drainage is connected by proposing new water streams and is enhanced by proposing open space and pedestrian networks along it.

Land use zoning is proposed in a way to create clusters of functional zones that would aid in ease of movement, optimum use of utilities and resources, and reduce maintenance costs. Residential land uses are placed at the periphery and academic, administrative and amenity areas at the core zone. The Master Plan involves demolition of inefficient existing buildings to pave way for new development, rather than disturbing the existing green cover. Consuming less footprint and creating more open space on ground is promoted. Architectural and Urban Design guidelines will be assigned to the built form for typology, material and colour palette, fenestration, architectural expression and building heights. Buildings in and immediately around the heritage zone will be low rise as they should not over power the Main Building. Tall buildings will form the envelope for the campus, with building heights reducing towards the heart of the campus. This will form an ordered pattern and give a definitive character to the skyline of the University campus.

LocationPune, Maharashtra, India

Built Up AreaProposed FSI in the Master Plan by CCBA Designs : 3,72,638 Square Meters

Site Area460 Acres

CompletionOngoing

Client

Savitribai Phule Pune University, Pune

Prime Contractor

Services

Photos

Visualization : Kasturi Kulkarni

Design Team

Prof. Christopher Benninger, Daraius Choksi, Rahul Sathe and Kasturi Kulkarni

Awards