MASTER PLAN OF COLLEGE OF ENGINEERING PUNE (COEP)

Pune, Maharashtra, India

This was a competition project won by CCBA. COEP is the second oldest engineering college in the Sub continent; the campus was strategically located in Pune along the banks of the Mula river. Over time the COEP campus land was acquired by the government for various projects including a highway, railway line and miscellaneous uses. This had resulted in fragmented land parcels (totaling 5 nos) of which one was used up by slums.

The vision of COEP was to prepare an infrastructure blue print for the future which could guide the college through the coming decades. CCBA first analyzed the remaining 4 parcels of land ( 2 academic, 1 hostel and 1 sports) and tried to rationalize movement both within and amongst the site. The two main academic parcels were to be linked by a plaza which would be over the highway bisecting the sites. This would allow smooth movement of students.

Various studies of the existing structure were undertaken, whilst those of heritage value were retained, some were to be demolished to pave way for more dense buildings/uses as well as infrastructure.  Along the river front new departments were to be added. These new departments would be linked by a street sharing common amenities.

The hostel side was to be redeveloped with high rise hostels. 4-5 new towers at 11 floors and housing 600-800 students each were planned. These towers would be self-sufficient with dining and recreational facilities. Linking all these towers was a common street housing, common facilities and functions. The new vision would retain the existing tree foliage, create vistas towards the river and have a vehicle free campus. On realization the master plan would create both residential and academic infrastructure which would guide the college into an accelerated phase of construction.

LocationPune, Maharashtra, India

Built Up Area

Site Area

CompletionOngoing

Client

College of Engineering, Pune

Prime Contractor

Services

Photos

Visualizations : Noel Jerald and Gaurav Inamdar

Design Team

Prof. Christopher Benninger, Kshuru Irani, V. Noel Jerald and Gaurav Inamdar

Awards