KROHNE MARSHALL

Pune, Maharashtra, India

KROHNE MARSHALL, a joint venture between ‘FORBES MARSHALL’ and the German corporate, ‘KROHNE’, is a Pune based manufacturing firm.

After the completion of Phase 1 of FM chakan, Krohne Marshall came to CCBA and was given this additional responsibility, as design architects, of creating and merging a new, world class facility for KROHNE MARSHALL.

Since its inception, Krohne Marshall has grown incrementally, hence the setup was never created with a long term vision and the same was reflected in the buildings which had been added/ modified onto the original structure over the past.

The design process included adding a new building which though linked and symbiotic to the existing structure, had no physical similarities either in space planning, volume or layouts. Integrating the two was a challenge. The objective was to seamlessly integrate the old and the new without there being any evidence of the differences. This was achieved by wrapping a perforated aluminum screen (which would imitate a traditional “Jaali”) to fit along the entire façade.

Another requirement was to have large column free spaces. Post tensioned slabs and beams were proposed. This method ensured large clear spans and resulted in the creation of a utility bay zone which would have all the circulation areas, wet areas and utility shafts. This resulted in a clear demarcation of functions and also streamlines the design and operations. An added advantage was that this utility bay was placed along the long south west façade. This prevented unwanted heat gain but also allowed a canvas where interplay of controlled fenestrations could be explored.

Construction for any brown field development is a myriad of conditions and hypothesis. In this case not only was the site constricted for man and material movement, but also with an added condition that the manufacturing processes would have to be continued through the rebuild. The construction scheduling was a fine balance between speed and function. The construction sequencing turned out to be a carefully choreographed operation to ensure no production loss and a lengthy completion schedule. After all the back door maneuvers, the construction finally commenced in February 2014.

From the outset, the architects wanted nature interspersed in the workspaces. Large indoor plants populated the work spaces along with the staff. This resulted in the interiors splashed with warm colors and natural bio- diversity. The workspace was essentially transformed to an informal theme where individual and company identity could merge to create the most comforting work spaces.

The atrium creates a visual break in the myriad of machines but also creates a link between the old and the new. Its concrete roof was removed to create a triple height volume which brings in indirect daylight. It accommodates the change of scale and levels beautifully between the old and the new building. A control room, used for the operations of the rigs, the most important part in Krohne, was designed as the focal point in the atrium space. On entering the reception from a controlled opening into a large volume, a wow factor is created.

The new and old building respective floors were linked with staggered passages for movement. These are the sinews that connect the old and the new together.

The façade is the main architectural feature, accommodating both the previous and new workshop homogeneously in a perforated screen. The pattern for the jaali is derived from the key visual of the Krohne organization- a reference to the ‘triangle’. Besides the triangle being a stable form, it creates interesting patterns of modulated waves on the façade. The external fire staircase was required as per statutory norms and the architects designed it as a visual anchor for the building. The chimney works as a beacon for visitors to the factory besides it serves as a place holder to the site.

The outcome speaks for itself.

The expansion was never approached with an industrial mindset but as an architectural paradigm and the follies of the existing structure were smoothened over. The building would not fit into any stereotypical language but by itself creates a vocabulary for similar buildings and has chartered a thoroughly radical approach to problems of this nature. The solution may not be applicable to all such conditions but creates a template for implementation. This sort of consequences in design and execution is essential, though it is led by the architects; it involves active participation from all stake holders ranging from consultants, contractors, vendors and the Infrastructure Development team. This synergy is essential to morph buildings with a vision to the future. The architectural standards set for retrofitting of workshops and factories by this project, be it in planning, execution, façade treatment or fit out, is a lesson on how to create a space for all to cherish.

LocationPune, Maharashtra, India

Built Up Area8,806 Square Meters

Site Area1.14 Acres

Completion2016

Client

Krohne Marshall Pvt. Ltd.

Prime Contractor

Harshall Enterprises Pvt. Ltd.

Services

Structural Design : Antarkar Consulting Engineers, Pune

Landscape Design : CCBA Designs, Pune

Interior Design : CCBA Designs, Pune

Photos

Ramprasad Akkisetti and Deepak Kaw

Design Team

Rahul Sathe, Daraius Choksi, Jasmeet Kaur Jite

Awards