INDIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Hyderabad, Telangana, India

The Indian Institute of Technology at Hyderabad is a two hundred and twenty-seven hectares campus, located on the Hyderabad to Mumbai Highway, at a peripheral site of the metropolitan area. Three architectural firms were selected from an international competition to design various components of the institute. The faculty housing, staff housing, a lecture hall complex, the student commons, various laboratories and departments for electrical engineering, physics, liberal arts, mathematics and computer sciences are at various stages of design and construction.

Spread over two phases, a visionary director, faculty and engineering team, work closely with the architects on design, detailing and the technology proposed for construction.

The Lecture Hall Complex is composed of fifteen auditoria accommodating seventy-five to eight hundred students each, holding over three thousand, two hundred students when fully occupied. The Lecture Hall Complex sits at the junction of the two primary pedestrian movement paths in the campus. This iconic structure has a wide pedestrian street projecting through the built fabric at two levels, with halls arranged on either side. A network of ramps and staircases makes movement within the structure a kinetic experience of people interacting, light and space. Curved shell-walls emerge from the ground enclosing the halls, integrating various volumes into a holistic structure.

The sites for the Faculty and Staff Housing are located in a residential neighborhood of the Master Plan. The Faculty Housing site employs a garden podium that links four, eighteen storied apartment towers, and provides covered parking for two hundred and fifty vehicles. The residential towers unique plans have three wings of apartments radiating from a central core of stairs, vertical risers and elevators. This assures complete privacy and creates living courters with cross ventilation and clear, unobstructed views.

Other designs include the Student Commons, covered by a large tensile structure, sheltering a subterranean complex of activity spaces stepping down into a sequence of activities, leading to a large, central functional space for dances, dramas and performances. The concept was drawn from India’s step well traditions, leading one down into shaded cool spaces, away from the intruding summer sun’s rays.

Various department buildings employ aluminum jaalis, as a second skin of the façades, over windows, to diffuse sunlight in the semiarid climate of south Indian, while allowing breezes and ambient light to enter interior spaces. The interiors are composed of spines of shaded streets, with corridor balconies, overlooking their central gardens running through them. Steel bridges span between five levels of laboratories, classrooms on one side, connecting faculty offices on the other.

The institute’s designs are conceived to encourage creative interaction and knowledge exchange in a hierarchy from very large lecture hall meeting places, to classrooms, laboratories, on to one-on-one discussion areas.

LocationHyderabad, Telangana, India

Built Up AreaPhase-I: Faculty Housing: 68,188 Square Meters, Staff Housing: 31,577 Square Meters, Phase-II: Lecture Hall: 15,763 Square Meters, Student Commons: 5,720 Square Meters, Academic Dept 2: 19,872 Square Meters, Academic Dept 3: 17,899 Square Meters

Site AreaPhase I -6.90 Acres, Phase II-11.3 Acres

CompletionOngoing

Client

Indian Institute of Technology, Hyderabad

Prime Contractor

L&T Construction

Services

Structural Design : J+W Consultants, Pune

Landscape Design : Ravi & Varsha Gavandi Landscape Architects, Pune

MEP Design : SEMAC Consultants, Bengaluru

Construction Management : Tata Consulting Engineers

Photos

Visualizations : Bhargav Khurjekar

Design Team

Daraius Choksi, Rahul Sathe, Deepak Kaw, Shivaji Karekar, Gaurav Inamdar, Shahan Patel, Madhu Ambidi, Sundar Bommaji, Pankaj Bhagwatkar, Payal Chaudhari, Bhargav Khurjekar, Arnav Mathur and Aashay Gokhale

Awards